Gulai Batang Pisang Baling...
Sudah menjadi satu kewajipan bagi masyakat kampung yang tinggal di sekitar daerah Baling untuk menyediakan gulai batang pisang sebagai menu utama di majlis kenduri kendara.Di sini saya ingin menceritakan serba sedikit resepi gulai batang pisang baling dan saya harap kepada semua yang membaca blog saya ini dapat mencuba dan merasa sendiri keenakan gulai batang pisang ini.
Resepi Batang Pisang
- 2 ekor ayam kampung @ 1 kilo daging
- 1 pokok umbuk pisang
- asam jawa secukup rasa
- garam secukup rasa
- 1 cawan serbuk kari daging
- 1 cawan kerisik
- 2 tangkai daun kari
- air
- santan dari sebiji kelapa - asing santan pekat dan santan cair
- minyak untuk menumis
Bahan tumis
- 2 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 ulas bawang merah yang dimayang
- 4 ulas bawang putih dimayang
- 1 inci halia dipotong halusCara memasak gulai batang pisang
- Tumis bahan tumisan serta masukkan daun kari
- Bancuh serbuk kari daging dan kerisik dengan air.Bila bahan tumisan dah keluar bau , masukkan campuaran serbuk kari dan kerisik yang telah dibancuh tadi kedalamnya.
- Masak bahan tadi sehingga keluar minyak.Masukkan ayam@daging yang dipotong dan santan cair.
- Bila ayam@daging sudah betul-betul masak dan empuk , masukkan santan pekat,batang pisang,garam secukup rasa dan sedikit air asam jawa.




No comments:
Post a Comment